Hoe snel werkt een homeopatisch middel?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals: leeftijd, ziektegeschiedenis, medicijngebruik en leefgewoontes. Jonge kinderen reageren in de regel razendsnel op een homeopathische behandeling, terwijl de behandeling bij ouderen die al een behoorlijke ziektegeschiedenis en daaraan gerelateerd medicijngebruik hebben, in de regel langer nodig hebben voordat de gewenste resultaten behaald zijn. Hier tussenin is van alles mogelijk!

Berust het niet allemaal op het placebo-effect?

Nee, niet allemaal. Wel vormt het placebo-effect een belangrijk onderdeel van de genezing. De patiënt ervaart de tijd die de homeopaat neemt om diens verhaal te horen vaak als prettig en voelt zich gehoord. Er ontstaat een vertrouwensband die het genezingsproces zeker ten positieve ondersteunt. Er is echter veel meer aan de hand dan dat. Ook baby’s en dieren reageren meestal snel en erg goed op homeopathische middelen. Is hier dan ook sprake van het placebo-effect?

Kan ik homeopathische medicijnen gebruiken als ik ook reguliere medicatie gebruik?

Ja, dat kan. Er is geen chemische interactie tussen de reguliere en homeopathische medicatie in uw lichaam. Wel is het belangrijk om uw huisarts op de hoogte te houden. Als de homeopathische middelen hun werk gaan doen is het misschien nodig om uw reguliere medicatie aan te passen.

Is de werking bewezen?

Ja, wel degelijk!. We hebben twee eeuwen van empirisch bewijs, en ontelbare gevallen van genezen ‘ongeneeslijke’ ziektes. Voor wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie klik hier

Hoe vaak moet ik voor een consult komen?

Meestal varieert de tijd tussen 2 consulten tussen de 2 tot 8 weken. Dit is afhankelijk van het soort klacht en de intensiteit van de klacht. Bioresonantie kan wat vaker herhaald worden en ondersteunt het genezingsproces, terwijl een homeopathisch middel soms wat langer de tijd nodig heeft voordat de werking voelbaar is. Wanneer u bij mij in behandeling bent gaat u door een proces waarbij u soms andere middelen krijgt omdat de symptomen gaan veranderen. Een te groot gat tussen 2 afspraken kan dit proces erg vertragen en frustreren.

Hebben homeopathische medicijnen bijwerkingen?

Nee. Door de minimale dosis en juiste potentie is het niet giftig voor uw lichaam. U kunt echter wel wat ‘beginreacties’ krijgen na inname van het middel. Dit kan om verschillende redenen zijn: Het lichaam is zich aan het re-balanceren naar een betere gezondheid. Dit kan soms verkoudheid, griepachtige symptomen of wat koorts geven. Zelden duren deze reacties lang. Een andere mogelijkheid is dat u erg gevoelig bent voor homeopathische middelen en sterke reacties krijgt. Ook dit stopt in de regel snel zodra u stopt met de inname van het middel. Derde mogelijkheid: U gebruikt al lang reguliere medicatie.

Is het duur?

In vergelijking met de reguliere geneeskunde zijn de kosten van een homeopathische behandeling aanzienlijk lager. Een aantal klachten zijn al na 2 of 3 consulten verholpen. Klachten die al langer bestaan en chronische ziekten hebben uiteraard langer nodig omdat er steeds weer andere symptomen naar boven komen. We zijn dan als het ware een ui aan het afpellen om bij de kern te komen. In dergelijke gevallen zijn meerdere consulten nodig. Maar als u ervan uit gaat dat de consulten om de 4 tot 8 weken plaats vinden dan zijn dit gemiddeld 8-12 consulten per jaar. Als u een aanvullende verzekering hebt wordt een deel daarvan ook nog eens vergoed.

Links en video's

Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH)
Tel: 0171 499595
e-mailadres: info@nvkh.nl
Website

Homeopaat-info
e-mailadres: service@homeopaat-info.nl
Website

Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG)
Tel: (030) 889 18 15 (op ma, wo en do 10.30 tot 12.30 uur)
Website

Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN)
Tel: 020-6178308
e-mailadres: info@vereniginghomeopathie.nl
Website

Vereniging Verloskunde & Homeopathie (VV&H)
Tel: 010 - 4343804
Website

Homeopaten Zonder Grenzen (HZG)
Tel: 033-4343002
e-mailadres: info@hzg.nl
Website

Patienten Platform Complementaire Gezondheidszorg
Tel: 06 27117316
e-mailadres: info@ppcg.nl
Website

Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB)
Tel: 0495 499585
Website

Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP)
Tel: 0900-2020171 (€ 0,40 p/m)
e-mailadres: info@nvkp.nl
Website

Homeopathie Netwerk
Informatieve website over klassieke homeopathie
Website

Informatieve website over klassieke homeopathie
Website

Bewust Bollenstreek
Website
Aangesloten bij Bewust Bollenstreek


Stichting Zorggeschil
Postbus 24018, 3502 MA Utrecht
06-12583075 (ambtelijk secretaris) 9.00 tot 17.00 uur (ma t/m vr)
Website

Collegae:
Regio Zuid-Holland:
-Den Haag: Website
-Bergambacht: Website
-Noordwijk: Website
Regio Noord-Holland:
- Alkmaar: Website
Regio Midden:
- Nijkerk: Website
- Nijmegen: Website
- Zeist: Website


Video's

Wat gebeurt er bij de homeopaat?


Hoe werkt homepathie?


Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde?